Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!
Waarom een Repair Café?
In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Mensen weten niet meer hoe dat moet en reparatiekennis verdwijnt snel. Het Repair Café brengt daar verandering in!
Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen, spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. Op deze manier leveren we een bijdrage aan een duurzame samenleving.
Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!
Van wie is het idee afkomstig?
Het Repair Café is een initiatief van Martine Postma.
Zij zet zich sinds 2007 op allerlei manieren in voor duurzaamheid op lokaal niveau.
Het allereerste Repair Café organiseerde Martine op 18 oktober 2009 in Amsterdam-West. Het was een groot succes.
Dat was voor Jan van Erp reden om, in het najaar 2016, het Repair Café Berghem op te richten onder de vleugels van de Dorpsraad. Sinds begin 2020 gaan wij zelfstandig verder als “Stichting Repair Café Berghem”
Kijk ook eens op de website van het Internationale Repair Café.
Het Repair Café krijgt wel eens de vraag of gratis toegankelijke repareerbijeenkomsten geen concurrentie zijn voor professionele reparateurs. Het antwoord is: in tegendeel. Met het Repair Café willen wij in het hele land de mogelijkheid van repareren juist onder de aandacht brengen. Regelmatig worden bezoekers doorverwezen naar de (weinige) professionals die er (nog) zijn.
Mensen vertellen dat ze kapotte spullen meestal meteen weggooien, omdat ze geen professionele reparateur kunnen vinden of omdat ze reparatie bij een professional te duur vinden. In het Repair Café leren deze mensen dat er alternatieven zijn voor weggooien en dat repareren vaak een heel goede optie is.
Huisregels in het Repair Café Berghem